Predstavnici Grada Gradiška, te opština Kozarska Dubica, Kostajnica i Novi Grad, kao i direktori domova zdravlja i centara za socijalni rad u ovim mjestima potpisali su 03.7.2024. godine u Kozarskoj Dubici sporazume o međusobnoj saradnji za unapređenje pružanja usluga sestrinstva u zajednici, u okviru Projekta jačanje sestrinsta u Bosni i Hercegovini koji podržava Vlada Švicarske.

Ovi sporazumi podrazumijevaju novi nivo povezivanja i međusobne saradnje, te novi koncept prižanja zdravstvenih usluga sestrinstva u zajednici u ovim opštinama i gradovima. Cilj je da se ide ka pacijentima i da se posebno najugroženijima pruži zdravstvena njega u kućnim uslovima. Kroz Projekat jačanje sestrinstva u BiH napravljeni su značajni pomaci u sestrinstvu, a akcenat sada kada je osigurana oprema i resursi treba da bude na patronaži.

Posebno ističemo lokalne zajednice koje su u ovom ciklusu projekta pristupile ovom važnom zadatku. Starija populacija društva, samačka domaćinstva, te život u udaljenim ruralnim područjima, ključna su obilježja trenutnih korisnika usluga sestrinstva u zajednici. Kako bi se pripadnicima ovih i brojnih drugih socijalno isključenih kategorija stanovništva osigurala dostupnost ovih usluga u njihovim lokalnim zajednicama, neophodna je snažna intersektorska saradnja, prvenstveno zdravstvenog i socijalnog sektora.