Predstavnici Projekta jačanje sestrinstva u Bosni i Hercegovini, Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske, Federalnog ministarstva zdravstva, Ministarstva civilnih poslova BiH, država članica Mreže, Svjetske zdravstvene organizacije i zdravstvenih ustanova iz BiH i regiona učestvovali su na dvodnevnom tematskom sastanku Zdravstvene mreže Jugoistočne Evrope (SEEHN) u Banjaluci.

Razgovarano je o jačanju sestrinstva u jugoistočnoj Evropi, mapi puta Regionalnog razvojnog centra za sestrinstvo, te razmjeni iskustava zemalja jugoistočne Evrope. Kroz razmjenu iskustava i dobrih praksi, učesnici su imali priliku da definišu prijedloge za dalji razvoj i unapređenje profesije medicinskih sestara i babica, vođeni evropskim i međunarodnim standardima.

Tematski sastanak u Banja Luci poslužio je kao platforma za konstruktivan dijalog i razmjenu ideja s ciljem poboljšanja stanja u sestrinstvu i primaljstvu u regiji, ali i šire. Sljedeći važan događaj u okviru predsjedavanja Bosne i Hercegovine SEEHN-om biće održan u Sarajevu, 20. i 21. juna 2024. godine, kada će BiH zvanično predati predsjedavanje Republici Bugarskoj.